- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Μαγειρικές πληροφορίες απο την Sia
ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΜΑΝΗΣ
Το σύγλινο, σύγκλινο ή παστό είναι αλλαντικό το οποίο παρασκευάζεται από κρέας που μαγειρεύεται και αποθηκεύεται μαζί με το λίπος του (γλίνα). Συνήθως παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας. Παρασκευάζεται στο νομό Λακωνίας, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, όπου είναι γνωστό και ως κουρουπιαστό.
Η παρασκευή του σύγκλινου ξεκινάει με τον τεμαχισμού του κρέατος σε λωρίδες και στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σε αλάτι ώστε να στεγνώσει. Παλαιότερα η διαδικασία αυτή διαρκούσε ημέρες, αλλά σήμερα ο χρόνος αυτός έχει μειωθεί. Στη συνέχεια το κρέας καπνιζόταν για μέχρι μία ολόκληρη ημέρα σε ξύλα κέδρου και σχίνου, μαζί με κλαδιά φασκόμηλου, ώστε να πάρει άρωμα.[2] Έπειτα το κρέας βράζει σε χαμηλή φωτιά μαζί με λίπος και διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά, όπως πορτοκάλι, μπαχάρι, πιπέρι, γαρύφαλλο, κανέλα και δεντρολίβανο. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρείται από το ζωμό, στεγνώνει και τοποθετείται σε βάζα με λάδι ή το λίπος του κρέατος, το οποίο είναι γνωστό και ως γλίνα. Στόχος αυτής της διαδικασίας ήταν η συντήρηση του κρέατος για αρκετό χρονικό διάστημα, ακόμη και μηνών.
Το σύγλινο μπορεί να καταναλωθεί κρύο ή ζεστό, συνήθως τηγανισμένο. Επίσης χρησιμοποιείται συχνά σε ομελέτες όπως η στραπατσάδα και η φρουτάλια.
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές