Παραδοσιακά Μελομακάρονα που λιώνουν στο στόμα | Sia is Cooking


Αν ψάχνετε την πιο εύκολη και πετυχημένη συνταγή για αφράτα, μελωμένα μελομακάρονα, είστε στο σωστό μέρος! Σε αυτό το βίντεο σας δείχνω βήμα-βήμα πώς να φτιάξετε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα με σκαστή επιφάνεια, πλούσιο άρωμα και τέλειο μέλωμα. Με απλά υλικά και μικρά μυστικά που θα κάνουν τα μελομακάρονά σας να μοσχομυρίσουν όλο το σπίτι, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για αρχάριους αλλά και για πιο έμπειρους στη ζαχαροπλαστική. Δοκιμάστε τα φέτος τα Χριστούγεννα και θα γίνουν η αγαπημένη σας γιορτινή λιχουδιά! 🎄🍯



ΥΛΙΚΑ


  • 1200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 600γρ. λάδι
  • 400γρ χυμό πορτοκάλι
  • 20γρ. baking powder
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι 
  • Τριμμένο καρύδι
  • Για το σιρόπι
  • 500γρ νερό
  • 800γρ. ζάχαρη
  • 150γρ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 γαρίφαλα
  • 1/2 πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρίφαλα και μισό πορτοκάλι. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη να κρυώσει
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την ζάχαρη, το λάδι, τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα , το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο 
Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη
Ρίχνουμε το μείγμα μας σε μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε το αλεύρι
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη
Σχηματίζουμε ένα χοντρό μπαστούνι και και κόβουμε σε ισομερή μικρά κομμάτια
Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας σε ίδιο περίπου μέγεθος και με ένα πιρούνι τα τρυπάμε
Φουρνίζουμε τα μελομακάρονα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά
Πασπαλίζουμε με άφθονο τριμμένο καρύδι
Τα μελομακάρονα μας είναι έτοιμα!

TIPS από την SIA


  • Πολύ σημαντικό να τα μελώσουμε αμέσως μόλις βγούνε από το φούρνο και όχι πάνω από 1 λεπτό
  • Εναλλακτικά μπορούμε να μην τα μελώσουμε και θα έχουμε καταπληκτικά μπισκότα για τον καφέ μας!