Για σήμερα σας έχω ένα παραδοσιακό γλυκό με μία παραλλαγή. Μία πεντανόστιμή καρυδόπιτα που η προσθήκη του κακάο την κάνει ακόμα ποιο πλούσια σε γεύση. Ιδανικό γλυκό για το Κυριακάτικο η το γιορτινό σας τραπέζι
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
- 2 φλιτζάνια αλευρι που φουσκώνει μόνο του (farin up)
- 1 κ.γ. κανέλλα
- 1 κ.γ. κακάο
- 3 κ.γ. baking powder
- 1 βιτάμ
- 4 αυγά
Για το σιρόπι
- 3 φλιτζάνια νερό
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 stick κανέλα
- Φλούδα λεμονιού
Για την επικάληψη (Ganache) σοκολάτας
- 200γρ. κρέμα γάλακτός
- 200γρ. κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε 3 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλιτζάνια νερό, 1 stick κανέλας και φλούδα λεμονιού και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα σιρόπι.Το αφήνουμε την άκρη να κρυώσει
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και την ζάχαρη
- Τα χτυπάμε κάλα μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 15 λεπτά)
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά
- Προσθέτουμε το γάλα
- Προσθέτουμε και το σιμιγδάλι
- Προσθέτουμε τα καρύδια μας
- Και στη συνέχεια την κανέλα και το κακάο
- Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, και το baking powder και με μία μαριζ ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα μας
- Αλευρώνουμε καλά το ταψί μας
- Και στην συνεχεία προσθέτουμε κακάο το οποίο απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού
- Προσθέτουμε το μείγμα του κέικ στο ταψί μας και με μία μαρίζ το απλώνουμε ομοιόμορφα
- Βάζουμε το ταψί μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 35-40 λεπτά
- Αμέσως και ενώ το κέικ είναι καυτό προσθέτουμε το κρύο η χλιαρό σιρόπι
- Σε κατσαρολάκι προσθέτουμε 200γρ. κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στο μάτι να πάρει μία βράση.
- Προσθέτουμε 200γρ. κουβερτούρα
- Με το σύρμα χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε μια λεία και όμοιόμορφη Ganache σοκολάτας
- Απλώνουμε ομοιόμορφα την Ganache στο κέικ μας(το οποίο έχουμε αφήσει να κρυώσει)
- Η καρυδόπιτα μας είναι έτοιμη!
TIPS απο την SIA
- Το κακάο δίνει μία ποιο πλούσια γεύση στην καρυδόπιτα μας
- Ιδανικό γλυκό για γιορτινό τραπέζι