ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΣΤΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αμυγδαλόπαστα

Για σήμερα σας έχω άλλη μία παραδοσιακή γλυκιά συνταγή. Μια πεντανόστιμη, λαχταριστή Αμυγδαλόπαστα! Η συνταγή έρχεται από την Πελοπόννησο και μου την έχει μάθει η μητέρα μου. Είναι ένα πρωτότυπο σιροπιαστό γλυκό, που αυτό που το κάνει διαφορετικό είναι ότι αντικαθιστά το αλεύρι με τριμμένη φρυγανιά. Πραγματικά θα εκπλαγείτε από την πλουσία γεύση του! 



ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλιτζάνια αμύγδαλο χοντροκομμένο
  • 3 φλιτζάνια φρυγανιές "χωριάτικες"
  • 250γρ. βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 βανίλιες σε σκόνη
  • 6 αυγά
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 ποτ. κρασιού κονιάκ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Φλούδα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • Σε κατσαρολάκι φτιάχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει
  • Σε γουδί θρυμματίζουμε τις φρυγανιές μας (δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη, περίπου στο μέγεθος της φακής)
  • Σε πολυκόφτη χοντροκόβουμε και τα αμύγδαλα μας
  • Σε κατσαρολάκι και μέτρια φωτιά βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Ανακατεύουμε με το baking powder με το κονιάκ
  • Προσθέτουμε το κονιάκ με το baking powder στο λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε κάλα ώστε να ομοιογενοποιηθούν.
  • Σε μπολ σπάμε τα αυγά μας και τα χτυπάμε με το σύρμα μας.
  • Προσθέτουμε σιγά - σιγά τα αυγά στο μείγμα μας και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα μας
  • Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις βανίλιες και την τριμμένη φρυγανιά και με μία μαρίζ ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν
  • Ρίχνουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο ταψάκι
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά
  • Μόλις βγάλουμε το κέικ μας από το φούρνο αμέσως ενώ είναι καυτό προσθέτουμε το σιρόπι μας
  • Αφήνουμε να κρυώσει, και η αμυγδαλόπαστα μας είναι έτοιμη!


TIPS

  • Για ακόμα ποιο καλή υφή στο γλυκό, προτείνω να χρησιμοποιήσετε ωμά αμύγδαλα με την φλούδα
  • Συνδυάζεται καταπληκτικά με παγωτό βανίλια!


 Κατεβάστε την συνταγή! (PDF)